Skip to content

Τι είναι το DXA;

Πρόκειται για μέθοδο μέτρησης της οστικής πυκνότητας (απορροφησιομετρία με διπλοενεργειακή δέσμη φωτονίων). Είναι ακτινολογική εξέταση, με την οποία μετράμε την οστική μάζα. Στα παιδιά παίρνουμε εικόνες της οσφύος (σπόνδυλοι οσφυικής μοίρας) και ολόσωμη λήψη, χωρίς την κεφαλή.

DXA Μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας
DXA Μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας

Πώς λειτουργεί το DXA;

Το μηχάνημα χρησιμοποιεί μικρής δόσης ακτινοβολία, προκειμένου να πάρει εικόνες των οστών. Η ακτινοβολία αυτή είναι ασφαλής, ωστόσο η συνοδός του παιδιού δεν πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Πώς κλείνω ραντεβού για DXA;

Τηλεφωνικά, Δευτέρα-Παρασκευή, 10πμ-12μμ: 2132037360-1, 2107467793 και -95.

Επισημαίνεται ότι ελέγχονται μόνο παιδιά που έχουν ένδειξη για τη συγκεκριμένη εξέταση, πχ έχουν πολλά αυτόματα κατάγματα ή πάσχουν από χρόνιο νόσημα που επηρεάζει τον σκελετό.

Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για τη μέτρηση;

Το παιδί δεν χρειάζεται να είναι νηστικό. Πρέπει όμως να μην έχει επάνω του μεταλλικά αντικείμενα, πχ αξεσουάρ, φερμουάρ ή μεταλλικά κουμπιά. Επίσης, δεν θα πρέπει να έχει γυψονάρθηκα ή μεταλλικά ορθοπαιδικά υλικά που να περιλαμβάνονται στην περιοχή μέτρησης, πχ ράβδους σπονδυλοδεσίας. Επικοινωνήστε μαζί μας για διευκρινίσεις σ’αυτό το θέμα στα τηλέφωνα: 213 2037 360 και 210 746 7793.

Το τριήμερο πριν την εξέταση δεν θα πρέπει να έχει γίνει άλλη ακτινολογική εξέταση, με χρήση σκιαγραφικού.

Επίσης, αν για οποιοδήποτε λόγο το παιδί δεν μπορεί να μείνει ακίνητο για περίπου 7 λεπτά (πχ επί αυτισμού), η εξέταση επίσης δεν μπορεί να γίνει, αφού η οποιαδήποτε κίνηση δημιουργεί τεχνικό πρόβλημα (artifact). Επικοινωνήστε μαζί μας για διευκρινίσεις.

Πόσο διαρκεί η μέτρηση;

Συνήθως 7-10 λεπτά. Μετά την εξέταση, ασθενής και συνοδός επανέρχονται πλήρως στις δραστηριότητές τους.

Τι να περιμένω την ημέρα της εξέτασης;

Θα έχετε μαζί σας ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για την εξέταση από τον παραπέμποντα ιατρό («Μέτρηση οστικής πυκνότητας→ τιμή: 52.82 ευρώ→εκτύπωση/σφραγίδα ιατρού), ώστε να μην πληρώσετε. Σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό αυτό καταβάλλεται στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Επίσης, θα έχετε μαζί σας τον πιο πρόσφατο εργαστηριακό έλεγχο του παιδιού (πχ αίμα, ούρα) ή πρόσφατες ακτινογραφίες, πχ σε περιστατικά διερεύνησης αυτόματων καταγμάτων. Τις εξετάσεις αυτές θα τις αξιολογήσει και αρχειοθετήσει η Διευθύντρια του Τομέα στον φάκελο του παιδιού.

Η Τεχνολόγος Ακτινολόγος του Τομέα θα μετρήσει το ύψος και το βάρος του παιδιού και στη συνέχεια θα διενεργήσει τη μέτρηση. Η Διευθύντρια θα εκτιμήσει το στάδιο ήβης.

Το παιδί θα ξαπλώσει σε ανοιχτό μηχάνημα και θα τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση. Η εξέταση δεν πονάει, η δε κάμερα του μηχανήματος δεν αγγίζει το παιδί.

Mom with her pre teen daughter hugging, positive feelings, good

Πότε θα πάρω τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Την ίδια μέρα, αφού προηγουμένως γνωματευτεί από τον Ιατρό-Ακτινοδιαγνώστη του Τομέα μας.

Επίσης, την ίδια μέρα λαμβάνετε και παιδιατρικό φύλλο οδηγιών από τη Διευθύντρια του Τομέα, η οποία επίσης κάνει τη λήψη αναλυτικού ιστορικού του παιδιού στη διάρκεια της εξέτασης από τον γονέα-συνοδό.

Τι είναι το Z-score;

Το αποτέλεσμα-κλειδί της εξέτασης είναι το Z-score της οστικής πυκνότητας, το οποίο προκύπτει από τη σύγκριση του παιδιού σας με παιδί αντίστοιχης ηλικίας, φύλου, φυλής και στην περίπτωση πολύ μικρού ή πολύ μεγάλου ύψους, προσαρμόζεται και για το μέγεθος του σώματος.

Τα παιδιά που βρίσκονται στον μέσο όρο έχουν Z-score=0. Το εύρος Z-score από -2 έως +2 είναι το φυσιολογικό, το δε εύρος από -1 έως -2 ερμηνεύεται ως κατώτερο φυσιολογικό. Κατευθύνσεις για περαιτέρω έλεγχο και θεραπευτική παρέμβαση θα λάβετε από τη Διευθύντρια του Τομέα.