Skip to content

Τρέχοντα Ερευνητικά Προγράμματα Τομέα Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών

ΤΡΕΧΟΝΤΑ

Τρέχοντα Ερευνητικά Προγράμματα Τομέα Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών

  • Η επίδραση της αλενδρονάτης στην ατελή οστεογένεση

Η ατελής οστεογένεση είναι η συχνότερη μορφή της παιδικής οστεοπόρωσης με κύριο χαρακτηριστικό τα αυτόματα κατάγματα και συχνότητα 1:20.000 γεννήσεις. Στις περιπτώσεις συμπιεστικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης η παραμόρφωση του θώρακα είναι έντονη, με σοβαρές επιπτώσεις και στην αναπνευστική λειτουργία που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Στον Τομέα Μεταβολισμού  Μετάλλων παρακολουθούμε 17 ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο.

 

  • Μελέτη της συγκέντρωσης των ιχνοστοιχείων ψευδαργύρου και χαλκού στον ορό παιδιών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα του μεταβολισμού των οστών

Τα ιχνοστοιχεία επηρεάζουν πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού και τόσο η έλλειψή τους, όσο και η αύξησή τους επιφέρουν διαταραχές μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης ψευδαργύρου και χαλκού στον ορό παιδιών με μεταβολικά νοσήματα των οστών και νεφρολιθίαση, πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, και όπου αλλού ενδείκνυται.

 

  • Επίδραση του φορτίου καδμίου της μητέρας στην ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου. Εμπλοκή του ψευδαργύρου

Το κάδμιο αποτελεί ένα από τα συστατικά του καπνού. Διερευνάται εάν το μικρό βάρος γέννησης τελειόμηνων νεογνών σχετίζεται με τα επίπεδα καδμίου στα ούρα των μητέρων που καπνίζουν. Επίσης, μελετάται η πιθανή σχέση του ψευδαργύρου ορού των νεογνών αυτών με τα επίπεδα καδμίου των μητέρων, καθώς και με την εμφάνιση ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης.

 

  • Έλεγχος του μεταβολισμού των οστών και της οστικής πυκνότητας σε παιδιά με αιμορροφιλία

Προσδιορίζονται η οστική πυκνότητα και οι δείκτες οστικού μεταβολισμού στους αιμορροφιλικούς ασθενείς. Απώτερος στόχος είναι η έγκαιρη διαπίστωση τυχόν προβλημάτων στην υγεία των οστών και η κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση. Να σημειωθεί ότι τα αιμορροφιλικά παιδιά παρουσιάζουν πολλούς παράγοντες κινδύνου για οστεοπενία/οστεοπόρωση.