Skip to content

Εργαστήριο Τομέα Νοσημάτων Μεταβολισμού Οστών και Μετάλλων

Εξετάσεις Ρουτίνας: Δείκτες Οστικού Μεταβολισμού

Αίματος

(Σε δείγμα νήστεως, τουλάχιστον 8 ωρών, για τα βρέφη 4-6 ώρες, ανάλογα με την ηλικία τους). Οι εξετάσεις με αστερίσκο πρέπει να έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά (κατηγορία: «Βιολογικά υγρά 2»)

  • Δείκτες οστικού σχηματισμού: Καρβοξυτελικό προπεπτίδιο προκολλαγόνου τύπου Ι (PICP), οστεοκαλσίνη* (OC), σωματομεδίνη (IGF-1)*
  • Δείκτες οστικής απορρόφησης: Ανθεκτική στο τρυγικό άλας όξινη φωσφατάση

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχει μεσολαβήσει κάταγμα, πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες, ώστε να είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα των δεικτών οστικού μεταβολισμού.

Ούρων

Με δείγμα 2ης πρωινής ούρησης, με το παιδί νηστικό. Η 1η ούρηση γίνεται γύρω στις 6πμ (δεν συλλέγονται τα ούρα αυτά). Ακολούθως, η 2η ούρηση γίνεται γύρω στις 9πμ (3 ώρες μετά την 1η ούρηση), χωρίς το παιδί να έχει φάει. Αν καθυστερεί η 2η ούρηση, μπορεί να πιεί λίγο νερό μεταξύ 6-9 πμ. Οι εξετάσεις με αστερίσκο πρέπει να έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά (κατηγορία: «Βιολογικά υγρά 1»)

  • Δείκτες οστικής απορρόφησης: Ασβέστιο ούρων*, κρεατινίνη ούρων* (υπολογισμός του πηλίκου ασβ/κρεατ ούρων), δεοξυπυριδινολίνη/κρεατινίνη ούρων

Οι εξετάσεις αίματος και ούρων που δεν έχουν αστερίσκο, δεν συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά και προβλέπεται χρέωση, η οποία διεκπεραιώνεται από το λογιστήριο του ΙΥΠ.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχει μεσολαβήσει κάταγμα, πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες, ώστε να είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα των δεικτών οστικού μεταβολισμού.

Εξετάσεις ρουτίνας: έλεγχος νεφρολιθίασης

Δυνατότητα μέτρησης οξαλικών και κιτρικών σε ούρα 24ώρου, κατόπιν συνεννόησης, ώστε στο δοχείο συλλογής ούρων 24ώρου να προστεθεί ειδικό συντηρητικό από τη Βιοχημικό του Τομέα, πριν ξεκινήσει η συλλογή (τηλ επικοινωνίας για ραντεβού με το εργαστήριο: 213-2037361, 210-7467795)

Σε περίπτωση νεογνών, βρεφών, νηπίων ή μεγαλύτερων παιδιών με αναπηρία, που δεν ελέγχουν τους σφιγκτήρες τους (φοράνε πάνα), υπάρχει δυνατότητα μέτρησης οξαλικών και κιτρικών σε τυχαίο δείγμα ούρησης (spot), χωρίς ανάγκη ειδικού συντηρητικού στον ουροσυλλέκτη.

Τα οξαλικά και τα κιτρικά των ούρων δεν συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά, επομένως προβλέπεται χρέωση και η διεκπεραίωσή της γίνεται στο λογιστήριο του ΙΥΠ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τη διενέργεια της εξέτασης δεν πρέπει να υπάρχει μακροσκοπική αιματουρία, ούτε να λαμβάνονται αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια συλλογής των ούρων (εξαιρούνται παιδιά σε χημειοπροφύλαξη για ουρολοιμώξεις, αφού η δόση του αντιβιοτικού στην περίπτωση αυτή είναι μικρή).

Πρόσθετες εξετάσεις, στα πλαίσια ερευνητικών πρωτοκόλλων

Στα πλαίσια συγκεκριμένων μελετών έχουν μετρηθεί και άλλοι δείκτες οστικού μεταβολισμού, πχ οστεοπροτεζερίνη, CTx.

Παράλληλα, στο εργαστήριο λειτουργεί φούρνος γραφίτη για μέτρηση ιχνοστοιχείων όπως: χαλκός, ψευδάργυρος, κάδμιο και σελήνιο.